close
Woman with red hair on beach. Image-ID: plap1348m2021094

Bliv en effektiv billed finder
En hurtig søgning på "kvinde" kan give alt fra 100.000 til 5,8 mio hits hos forskellige billedbureauer. Kan det derfor undre nogen, at vi billedsøgere ind imellem bliver ramt af modløshed?

Billedets rolle i dag er monumental. I den utænkelige mængde information, vi møder dagligt, hjælper billeder os med at læse og vurdere, om en bestemt tekst er værd at bruge tid på. Så med billedet kan du hurtigt tiltrække læsere, opbygge dit mærke og udfylde det med følelsesmæssigt indhold. Billedet er et af dine stærkeste våben til at henlede opmærksomheden på din besked. Derfor er det værd at bruge tid på at finde det rigtige billede, og det kan faktisk tage noget tid. Det vil betale sig. Bliv medlem og blive en mere effektiv billedsøger med Anna-Lena Ståhl!


Om Anna-Lena Ståhl
Anna-Lena Ståhl er freelance billedredaktør og tekstforfatter med over 20 års erfaring i billedbureauindustrien. Hun arbejder i sit eget firma Ink Republic AB, hvor hun blandt andet hjælper organisationer med at opbygge et ensartet billedsprog, der har en klar forbindelse til brandidentiteten.
Woman records in block during discussion with colleague. Image-ID: masma58995
1. Strukturer dine tanker

Inden du begynder at lede efter et billede, skal du gøre dig klart, hvad du leder efter. Jeg mener virkelig gøre dig det klart. Strukturér hvad det er for et motiv eller følelse du vil have frem og tænk ind, hvem der er målgruppe – og hvilke billeder, der vil øge opmærksomhedsværdien eller troværdigheden.

Generelt set er billeder af mennesker gode til at indfange modtagerens interesse. Har du friheden til selv at vælge, så kan øjet bedst lide liggende billeder der omslutter betragteren i stedet for, at øjet besværligt må zik-zakke oppefra og ned – som det sker, når vi betragter et stående billede.

Vores øjne tiltales også af geometriske former. Kig selv efter i de billeder du kan lide – er det ikke rigtigt, at du tit kan finde en geometrisk form eller ting i billedet? En diagonal, en cirkel?

Et andet klassisk greb er, når overskrift og billede ikke illustrerer samme ting. Hjernen stopper derfor op og vil arbejde for at forstå, hvor sammenhængen er.


Friends talking. Image ID: ima179696
2. Giv søgemaskinen en chance for at vise dig gode billeder

Den absolut mest almindelige fejltagelse, vi billedsøgere begår, er, at vi glemmer et ak, så vigtigt trin i processen. Trinet, hvor du selv forvandler begreber til symboler og ord. Din opgave er altså at gennemgå den proces, hvor begreberne ændrer sig til symboler og dermed ord, som rent faktisk er gode at søge efter.

Kun få eller ingen søgemaskiner i denne branche vil nemlig give dig et godt resultat på ord som fx tilgængelighed, reduceret udelukkelse eller medborgerindflydelse. Du skal finde ud af, hvad det, som du vil illustrere, betyder for dig. Medborgerindflydelse kan måske være et billede på mennesker i en by, et portræt af en glad person (som netop er glad for at have medborgerindflydelse) eller noget helt andet, men sørg for at du oversætter det, du vil finde, til enkle symboler og ord.

Det er nemlig de ord, som vil komme til at betyde, at du lettere finder billedet, du søger.

En anden måde at hjælpe søgemaskinerne med dette job er ikke at overbeskrive det, du søger. Hvis du ikke får hit på "kvinde kører hundeslæde alaska", så gå tilbage og søg på mere generelle termer som "kvinde hund vinter usa". Anvend den største almindelige fællesnævner i stedet for at give for mange detaljer.

Father and son wearing similar stripped shirts lying on grass. Image-ID: ima183577
3. Lad billederne tale det samme sprog

Du kan sandsynligvis ikke lide doblet reklame, så anvend samme tanke, når du leder efter billeder. Lad billederne tale det samme sprog som dem du vender til. Ellers risikerer du at opbygge en barriere mellem modtagerne og dig, der beskadiger din meddelelses troværdighed.

Det betyder, at hvis du vender til et publikum i Danmark, så gør en indsats for at finde billeder, som de, der bor her, kan identificere sig med. Føler du, at billedet ikke føles naturligt, vil dine modtagere føle det samme.

Nature. Image-ID: ima172011
4. Husk de gode søgeord, som forenkler dit liv

Leder du som jeg efter billeder hos Johnér med jævne mellemrum, så vil jeg gerne dele mine erfaringer med dig:

Når jeg ønsker at blive inspireret, klikker jeg på linket "nye billeder" på forsiden – og ellers søger jeg på "vores billeder" for at se specielt udvalgte billeder af vores billedeksperter.

Gode søgeord hos Johnér er:

Tekstplads – billeder som har plads til tekst.

Øjenkontakt – når jeg vil have billeder af mennesker, der ser ind i kameraet.

Ingen mennesker – når jeg ikke vil have mennesker med på billederne.

Naturlige modeller – modeller med en mere afslappet eller realistisk look.

Naturskøn – for skønne naturpanoramaer.

Stilleben – lækre stilleben indenfor forskellige emner som natur, have, indretning.

Mangfoldighed – gode ord for at finde mennesker med forskellige nationaliteter.

Håber du finder billedet du leder efter!

Ps. Hvis du vil købe et af billederne i dette brev, kan du klikke på billedet for at komme til billedsiden på Johner.no.Læs mere af Johnér, her.