close
Sømand. Billed-id: ima182807

Tag kontrol over billedets styrke
Hvis det bliver anvendt rigtigt, er billedsproget et af dine stærkeste værktøjer, når du vil skille dig ud fra dine konkurrenter. En billedsprogsmanual sikrer, at det billedsprog I anvender, er ensartet, tjener sit formål og at hele organisationen taler samme sprog, når det gælder billeder. Men hvordan laver man en billedsprogsmanual? I vores interview med content-strateg Peder Lingdén får du svaret.
Om Peder Lingdén
Peder er kommunikationsstrategiker hos revisions- og konsulentfirmaet Grant Thornton og har roller som marketingchef, strategi og konceptleder, udgiver og kommunikationskonsulent på sit CV. Han har stor erfaring med at optimere fortællingskommunikation i forskellige kanaler og formater. Ud over mange år som kommunikationsspecialist har han også lært fotografering og arbejdet i flere år som freelancefotograf. Visuel kommunikation ligger Peder varmt om hjertet.
Kvinde praktiserer yoga i sit hjem. Billed-id: scandinav_9xtb
Hvad betyder begrebet visuel tonalitet?
– De fleste er enige om, at billeder er magtfulde og fremkalder følelser. Men langt fra alle har afspejlet hvad det er i billederne, der sætter tonen. Et billede kan være højt, lavnøgle, koldt, varmt, klart, langsomt og hurtigt – ligesom når man kommunikerer verbalt. Hvis du vil starte en luftig og harmonisk yogastudio, må du ikke bruge signalkarakterer som rød og gul eller bruge detaljerede, kornede sort-hvide billeder med stærk vignettering. Sidstnævnte kan dog fungere, hvis du vil starte en hyggelig New York-inspireret kvarter cafe.

– Visuel tonalitet handler om din tone, hvordan man siger ting i billedet. Alle aktiviteter kan præsenteres på en række måder – din særlige filosofi, din personlighed, skal vises i billederne og alle deres elementer.

Hvad kan man opnå ved at overveje den visuelle tonalitet?
– Vores hjerner elsker billeder, vi husker dem lettere end tekst, og de påvirker os ofte mere direkte. Visuel kommunikation er altså meget virkningsfuld, og hvis din visuelle kommunikation ikke taler samme sprog, som du plejer at gøre, bliver dine modtagere forvirrede, og tilliden reduceres.

– Omvendt kan man sige, at hvis du er omhyggelig med dit visuelle tonefald og udnytter styrken i den samlede kommunikation – ja, så vinder du.

Hvorfor mener du, man skal have en billedsprogsmanual?
– Uden dokumentation og retningslinjer er det meget svært, for ikke at sige umuligt, at bevare en konsekvent visuel kommunikation. Forskellige interessenter vil holde på deres linje og mening og smag. Det er ikke en optimal situation.


Kreativt arbejde. Billed-id: masma65759
Der tales ofte om et ensartet billedsprog, men hvad betyder det egentlig?
– Hvis du skal fremstå troværdig som afsender, er det vigtigt at være konsekvent. Ganske vist har vi alle forskellige personlighedstræk – det gælder også varemærker. Men hvis du er hårdkogt den ene dag, blød og eftertænksom den næste og noget helt tredje dagen efter, så bliver vi bare forvirrede. Hvem er du egentlig? At have et ensartet billedsprog betyder, at du har valgt en visuel vej og følger den.

Hvordan undgår man, at en billedsprogsmanual bare bliver endnu et policy-dokument?
– Den skal være let tilgængelig og morsom at læse! Det er taknemmeligt at arbejde med billeder; det falder naturligt at anvende eksempler, mood boards og andet, som er let at tage til sig. Men pædagogikken skal naturligvis også være til stede – man skal vise, hvorfor det både er vigtigt og sjovt med tonalitet.

Hvilke grundlæggende dele indeholder en god billedsprogsmanual?
– Ud over pædagogiske og tydeligt udformede retningslinjer skal der være en udførlig kontekst. Hvordan passer dit visuelle sprog ind i helheden? Hvordan ser koblingen til varemærkeidentiteten og fremtidige mål ud? Du vil ikke have et dokument, som siger, at du skal have kort dybdeskarphed og glade farver, du vil have et dokument, som giver hele historien og fortæller, hvorfor kort dybdeskarphed er så vigtigt netop for jer.

Hvad skal man absolut ikke gøre, når man laver en billedsprogsmanual?
– Gå efter fornemmelser og smag...

Hvad er dit bedste råd til dem, som vil begynde at arbejde med visuel tonalitet?
– Begynd det rigtige sted, og sats på et godt forarbejde. Vær forankret i varemærke og identitet, få styr på dine personlighedstræk, og klæd dig visuelt på efter det.

Kolleger/elever, som brainstorm/gør forberedende arbejde. Billed-id: masma65967
Læs mere fra Johnér, her.