Image collage by Johnér Images

Det er på tide, at vi øger vores dopamin-niveau!
Glem de realistiske hverdagsbilleder og de stramt opbyggede kontorbilleder for en stund. Nu bliver det lidt tosset. Vi har set på en ny trend: absurde billeder! Virksomheder som Liseberg, St1 og Klarna er nogle eksempler på firmaer, der benytter absurde billeder i deres kommunikation. Absurde billeder bygger i høj grad på uventede kontraster og surrealisme. Forskning i semiotik* viser, at virale billeder har en fællesnævner – de indeholder et overraskelseselement, noget uventet, der kombinerer en sandhed med en kontrast. Afhængigt af dit varemærkes identitet er du nødt til at balancere niveauet af surrealisme og kontrast.

Vi har talt med semiotikeren Karin Sandelin fra Kantar Sifo for at finde ud af, hvad absurde billeder signalerer, og hvordan du bedst kan anvende dem i din kommunikation. Hæng på!

Ima isris098yw6i Girl with breakfast flakes in her face
Et muntert udtryk
Står dit varemærke for spontan munterhed? Hvis det er tilfældet, kan du gå "all in" med absurditeten. Tal til din målgruppes behov for stimulans og for overraskende oplevelser ved enten at udfordre blikket eller lege med normerne, afhængigt af varemærkets identitet. Undgå ubehagelige eller skræmmende motiver, og sats på de skælmsk legende og naivistiske billeder.
Ima plap8290108 Human vid a face of a pig
Hvornår vil du vise, at dit varemærke har "kant"
Eller indeholder dit varemærke en konfronterende udfordring? Også her kan du være uhæmmet i dit valg af, hvor meget absurditet du vil anvende. Måske vil du gerne give udtryk for en holdning til et bestemt spørgsmål, og her er absurde billeder perfekte i forhold til dit endemål. På denne måde bliver de absurde billeders virkning varemærkeopbyggende på flere niveauer. Undgå klichéer og stereotype motiver.
Ima plap4370007 Washbasin with swimming fish
Tryg eller kompetent
Står dit mærke for at styre stabilitet eller strukturerede færdigheder? Hvilket giver målgruppens introspektive og tankevækkende behov? Så kan det absurde billede være direkte skadeligt for billedet af dit mærke. I stedet arbejde med små kontraster i form af empatiske påmindelser eller intellektuelle, kloge punkter. Undgå abstrakte og usande motiver.
Ima plap5810025 Absurd illusion of a hand that at the same time is a crocodile mouth
Ubehageligt absurd
Er I et rebelsk livsstilsvaremærke, som ønsker at "ruske op i" betragteren? Hvis det er tilfældet, kan I anvende skræmmende og ubehagelige absurde billeder til en målgruppe, som har behov for at fremvise sit rebelske indre, upoleret og ucensureret. Undgå stødende billeder, som via brugen af stereotype ingredienser kan virke stødende på en gruppe på en forkert måde – en upassende måde.

Gennemfør nu og da en omverdensanalyse
Når du arbejder med et chokerende og absurd billedvalg, skal du ud over at være sikker på varemærkepositionering og selve billedudtrykket – også være opdateret med hensyn til omverdensanalyse i både nutid og fortid. Internettet er et ustruktureret arkiv, der er afskåret fra tid og rum. Digitalt materiale kan nemt anvendes til andre formål, end det oprindeligt var tiltænkt. Gamle indlæg, som ikke var ment som en støtte til nogen på det pågældende tidspunkt eller i den pågældende kontekst, kan indsamles om ti år eller i andre sammenhænge og få store negative konsekvenser, fordi verden ændrer sig. Digitalt materiale kolliderer med andre steder, tider og kulturer, hvor indholdet får nye betydninger.

I hurtige informations-flows som på Facebook og Instagram læser brugeren billederne som tekst – billederne bliver selve budskabet, og intentionen fra brugerens side kan nemt fejltolkes og forvrænges. I dag, hvor tillid og autenticitet står højt på dagsordenen, er det derfor klogt at tænke sig om to gange.


Image collage by Johnér Images

Tør du og vil du være absurd?
Så kig her. Vi har samlet vores absurde favoritbilleder for at give dig inspiration. Hvis du vælger at anvende et absurd billede, vækker du med garanti opmærksomhed med din kommunikation. Om ikke andet, så lover vi, at kreativiteten bliver sparket i gang! Klik ind, og lad dig inspirere.
Ima cai412-23607 Hands behind white cloth
Tak til Karin Sandelin og Hanna Stolpe på Kantar Sifo for samarbejdet i forbindelse med denne artikel.
*Professor Emeritus Paul Bouissac (University of Toronto).