close
Kronik af fotograf Ulla Montan
Mange billedbrugere og ophavsmænd taler positivt om retouchering. Mens andre alt for ofte diskuterer problemerne med de overretoucherede billeder - og hvad det gør ved os mennesker. Ulla Montan, én af Sveriges mest anerkendte portrætfotografer, funderer over, hvordan den tidløse verden breder sig:
Vi skaber historien om et udseende
Fotografen har udviklet sig til en plastikkirurg i billedets verden. Karakter, alder og erfaring, som ellers er afspejlet i ansigtet hos den portrætterede, er fjernet og et tidløst, glat ansigt med perfekt hud bliver skabt og publiceret. Alle magasiner har nu stærkt retoucherede covers, men også fagpressen følger denne trend i vid udstrækning. På aviserne retoucherer de dog ikke fotos til reportagebrug, men portrætter i forbindelse med større interviews er ofte behandlede. Også forfatterportrætter og billeder af "almindelige mennesker" bliver oftere og oftere retoucheret.
Tilbage i den analoge tidsalder måtte fagfolkene være ret dygtige, når de kopierede billeder for at opnå samme resultat. Men med digitaliseringen har retouchering fået en fremtrædende og stadigt voksende rolle. At fjerne aldersrelaterede linjer, rynker og poser under øjnene er nu blevet til en ret enkel opgave for en fotograf.

Da den svenske prinsesse Madeleine blev gift med Chris O'Neill i 2013 ansatte det svenske hof en fotograf til at tage billeder af brudeparret sammen med familien.Billederne blev taget i forskellige familiekonstellationer og blev placeret på hoffets hjemmeside. Personernes ansigter var så gennemgribende hårdt retoucheret, så de mere lignede dukker eller tegneseriefigurer end virkelige mennesker. Billederne fik opmærksomhed, og de mange bemærkninger om den ekstreme manipulation spredte sig hurtigt i de sociale medier og i aviserne. Denne gang var retoucheringen gået over grænsen, og billederne så direkte latterligt manipulerede ud.
En tabloid avis spurgte fotografen om, hvorfor han havde retoucheret billederne så kraftigt. Chris O'Neill så ud, som om han havde fået en ansigtsløftning få timer efter vielsen. Under ceremonien på TV så han helt anderledes ud og var ikke nær så glat i ansigtet. Fotografen nægtede, at han havde retoucheret og svarede, at O'Neill nok bare var meget glad for at blive gift - derfor det ændrede ansigt! Hoffet fjernede dog hurtigt slægtsportrætterne fra deres hjemmeside på grund af kritikken.
Men hvad fortæller alle disse glatte ansigter om os? Er det kunden, der ønsker at fotografierne skal virke foryngende og være forskønnede? Eller er det dem, som bliver fotograferet, der beder fotografen om at manipulere billedet efter endt job?
Eller tager fotograferne sagen i egen hånd, og retoucherer dér, hvor de synes, det ser bedre ud og afleverer billedet uden at fortælle om manipulationen? Eller er retoucherede ansigter på billeder efterhånden så almindelige, at alle tager det for givet, at portrætter ser sådan ud i dag?
Jeg håber og tror, at denne løgnagtige type billedbehandlinger snart er nået vejs ende. Ja, jeg håber og tror på, at vi om ti år vil komme til at grine af den latterlige tendens i at vise disse drømmebilleder - eller usande fortællinger om folks udseende. Tænk hvis Albert Einstein og Doris Lessing fx blev fotograferet og retoucheret, så de lignede Ken og Barbie? Mennesker vil begynde at længes efter at se virkeligheden. Kun det sande vil blive virkelig interessant.

//Ulla Montan
Denne kronik blev publiceret første gang i det svenske fagblad 'Fotografisk Tidskrift', december 2014. Læs mere om Ulla Montan på hendes hjemmeside ullamontan.com. Tak til Ulla Montan - og Jenny Morelli på 'Fotografisk Tidskrift' - som har ladet os genudgive kronikken.
TIPS
Royaltyfrie billeder - nu med tidsbegrænsning som tilvalg
Et royaltyfrit billede bliver normalt prissat efter billedstørrelsen, og så har du ret til at bruge det for evigt. Men ved du, at du kun vil anvende billedet i en begrænset periode, er du velkommen til at oplyse det ved dit køb. Så vil din udgift blive lavere. Du kan vælge mellem 3 måneder, 1 år eller ubegrænset brug.

Ubegrænset brug er stadig et konkurrencedygtigt alternativ for dig, der ønsker sikkerhed for, at du kan bruge billedet - så længe du vil - uden at holde øje med eller bekymre dig om tidsfristen. Virkelig gode billeder koster langt mindre end du tror!
Søg i vores RF billeder!
Søgeord "Naturlige Modeller"
Apropos Ulla Montans tankevækkende kronik ønsker vi hos Johnér også at bidrage ved at vise dig et shortcut til at finde modeller, der ligner rigtige mennesker. Med søgeordene "naturlige modeller" kan du let og hurtigt finde mennesker, der både skaber genkendelse og kontakt med beskueren.