"EN GOD FOTOBOG ER SOM ET STYKKE MUSIK"
Interview med Jeppe Wikström, bogforlægger og fotograf
Det svenske forlag Max Ström har specialiseret sig i fotografiske bøger af høj kvalitet. Marika Stolpe og Jeppe Wikström etablerede sig i 1994, og i dag udgiver forlaget ca. 20 titler om året. En af de titler, som har fået mest opmærksomhed, er 'A Day in the World', hvor fotografer fra hele veren deltog og skildrede dagen den 15. maj 2012 præcist ud fra deres individuelle perspektiv.
Max Ström er et bogforlag, som udgiver fotobøger med succes. Fortæl lidt om baggrunden for, hvorfor I startede forlaget!
– Både Marika og jeg, som startede forlaget, er oprindeligt fotografer. Vi opdagede bare, at der manglede et forlag, som koncentrerede sig om fotobøger - men som også appellerede bredt.

Hvad synes du, at en rigtig god fotobog skal indeholde?
– En fotobog er faktisk lidt som et stykke musik. Der skal være en vis samklang i tonerne. Det kan enten være en lille sonette eller en stor og mægtig symfoni - bare det hænger sammen. Selvfølgelig er billederne og fortællingen det, som bærer bogen, men formgivningen er også ekstrem vigtig lige som den tekniske udførelse med repro og tryk.

Hvad anser du for at være fotobogens USP - altså dens Unique Selling Points?

– Fotobogen når ud til mennesker uanset alder, kultur, køn eller sprog. Det er fotografiets største styrke. Dernæst tror jeg, at der i en tid af lavopløselige billeder og printede skærmdumps er en stor længsel efter billeder, som også holder den høje kvalitet i både teknik og udtryk. Fotobogen er også en smuk ting og en fantastisk gave.

Hvordan ser du på fotobogens rolle i samfundet. Hvorfor taler vi så lidt om fotobøger i kulturdebatten - og hvorfor er der så få bøger, der overhovedet bliver anmeldt?

– Mange kulturskribenter er stadig vældigt fokuserede på det skrevne ord. Og ja, det føles som om, der bliver anmeldt flere digtsamlinger end fotobøger. Det skal naturligvis ikke forstås sådan, at jeg synes, at der bliver anmeldt for meget poesi, men at jeg synes, at fotobøger bør få lidt mere plads i medierne. Det er også et problem, at der faktisk ikke findes tilstrækkeligt mange kvalificerede anmeldere på området.
Tips om fotobøger
Vi har samlet en hel masse fine tips til fotobøger fra interessante mennesker, som ved, hvad de taler om. God læsning! Vi håber, at du finder flere, som interesserer dig. Vi ♥ fotobøger:
More Than Human - Tim Flach
Tim Flach at this point is a classic and always a go to. Quality and texture of the paper is a huge plus in addition to the great animal images.

// Tasha Hanna, taideostaja, Havas Worldwide NYC, USA


Anders Petersen - Anders Petersen
Jeg vil gerne anbefale bogen af den svenske mesterfotograf Anders Petersen. En fantastisk samleudgave, der skildrer mennesker, møder og livet med nærvær, varme og nysgerrighed.

// Evelina Honyak, indkøbsansvarlig for shop 'Fotografiska', Sveriges største kunsthal for foto


Street Photography Now - Sophie Howarth & Stephen McLaren
At fange et perfekt billede under en reklamefotografering har selvfølgelig sine udfordringer, men som gadefotograf skal du fange øjeblikket uden at have kontrol på hverken lys, miljø eller menneskerne. Derfor er denne bog én af mine yndlingsbøger. Fyldt med inspirerende fotografier, som også giver dig et godt grin nu og da.

// Anna Roström, fotograf, Stockholm, Sverige
Pongezi - Anja Ligtenberg
My book recommendation is a beautiful book about an important subject that I worked on as photo editor. "Pongezi" by photographer Anja Ligtenberg. Pongezi means congratulations in Swahili. Congratulations to the Maasai girls in Kenya who become women without circumcision, and to a community that had the courage to break with a century old tradition. Pongezi offers a colorful, distinctive insight to the new ritual, how it came about and the joy it brings to the girls.

// Anna Herbst, Picture Editor, Johnér, NYC, USA


The Stanley Kubrick Archive - Alison Castle
Bogen er stor og tyk, og den er det mest omfattende studie af Stanley Kubrick, som nogensinde er blevet skabt. Den indeholder også en DVD med et interview - og i det første oplag fik man desuden filmklippet med fra '2001: A Space Odyssey'. Bogen er opdelt i to dele - den første indeholder billeder helt uden kommentarer fra Kubricks helt fantastiske filmrække i kronologisk orden. Den anden del handler om den kreative proces og har en stor mængde materiale fra regissørens eget arkiv: Fotografier, skitser, rekvisitter og meget andet. Når jeg vil kigge - ikke læse - i denne hér bog, plejer jeg at lægge den på køkkenbordet og stille og roligt begynde at bladre. Jeg når aldrig længere end til første del - den med billederne fra filmene - for jeg bliver hver gang fanget af den helt mageløst visuelle oplevelse. Når jeg kommer til '2001: A Space Odyssey' taber jeg opfattelsen af tid og rum og forsvinder helt ind i Kubricks univers. Et stykke tid efter The Shining plejer jeg langsomt at komme tilbage til min egen virkelighed.

// Mattias Josefsson, arbejder med lederskabsudvikling og er billedredaktør i Stockholm, Sverige


Landmark: The Fields of Landscape Photography - William A Ewing
Den nyligt udgivne bog "Landmark" ser på landskabsfotografiet i et bredere perspektiv. Hér er både miljøfotos, collager og digitale landskaber og meget andet inkluderet. Det er et fantastisk overblik af en aktuel genre i sin mest eksplosive periode. Kan varmt anbefales.

// Helene Boström, Ejer, Konst/ig Books, www.konstigbooks.com


she dances on Jackson - Vannessa Winship
I 'she dances on Jackson' rejser Vanessa Winship rundt i USA. I bogen blander hun portrætter med billeder af landskaber, der med de forventningsfulde fotos afspejler et USA lidt fra siden. De S/H storformatportrætter formidler ro og stolthed, og landskabsbillederne skildrer miljøer, som man let passerer uden ellers at ville have lagt mærke til dem. Det er en bog, jeg bladrer langsomt igennem, fordi jeg kan hvile i hvert enkelt billede.

// Magnus Westerborn, fotograf & formand for svenske 'Fotoförfattarna
NYE BILLEDER
På forsiden af vores website finder du et link oppe i højre hjørne, som hedder "nye billeder". Klik på linket, så ser du vores allernyeste billeder. Det er perfekt, hvis du ikke rigtigt ved, hvad du leder efter og derfor behøver inspiration. Her ser du et udpluk af vores seneste billeder:
Happy, scary Halloween!
Boy and pumpkin
Fotograf: Fancy
Image #: FAN2018386
Halloween Party
Fotograf: Lena Granefelt
Image #: IMA64792
Pumpkin in the garden
Fotograf: Hans Berggren
Image #: IMA92396