Vores modeller
Alle mennesker på vores billeder er almindelige mennesker, ofte fotografens egen familie, slægtninge eller venner. I vores egne produktioner bruger vi ofte såkaldte people models, også almindelige mennesker, som har valgt at være modeller ved siden af deres almindelige job. Vi bruger ikke professionelle modeller da vi ønsker at billederne skal give en følelse af naturlighed og føles autentiske, at personerne ser ud til at høre til i de afbildede miljøer. Det sker at de mennesker der vises i visse professionelle roller faktisk er på deres rigtige job!
Hvad er modellerne blevet enige om?
Ved hver fotografering med mennesker bliver de orienteret om hvordan deres billeder må bruges. De underskriver derefter en aftale, der kaldes en modelrelease, før selve fotograferingen. Denne aftale giver os som billedleverandør ret til at sælge en publikationsret til dig som kunde til at bruge billederne til kommercielle og redaktionelle formål. Der er dog en begrænsning i tilladelsen fra modellerne, der siger at du som udgiver ikke må fornærme personerne på billedet gennem din publikation. Med andre ord er det altid dig som udgiver der er ansvarlig for at sikre at modellen ikke bliver krænket, uanset om der foreligger en modeltilladelse eller ej.
Hvad menes der med følsomme publikationer, og kan de være stødende?
Nogle sammenhænge kan betragtes som lidt ekstra følsomme, hvor det kan være svært at vide hvor grænsen går for at en person opfatter det som krænkende at optræde på billedet. Nogle eksempler på sådanne sammenhænge kan være ting der er relateret til politik, medicin, visse former for lægehjælp som psykisk sygdom og lignende. Det kan være svært at afgøre om det er følsomt eller ej, men hvis du synes at det er dig der skal ses i sammenhængen og så evt. føler en tøven over for det, kan du være ret sikker på at modellen også vil gøre det.
Hvad hvis jeg har brug for at offentliggøre billeder af mennesker i følsomme situationer?
Der er egentlig ikke noget krav om at indhente yderligere tilladelse fra modeller, hvis du vil publicere i en følsom sammenhæng. Vi anbefaler dog på det kraftigste at du gør det, ellers kan det ende i en ubehagelig situation med et erstatningskrav fra en model der hævder at de er blevet krænket. At indhente tilladelse direkte fra modellen på forhånd er derfor en billig forsikring for at undgå ubehageligheder med ekstra omkostninger bagefter eller badwill for dit eget brand.
Hvad betyder de nye GDPR-regler for folk, der arbejder med fotos?
For et par år siden blev lovgivningen om hvordan vi alle kan håndtere persondata ændret. Et billede af en person betragtes som persondata, og GDPR gælder for hvordan det kan håndteres. Med denne lovændring er folk generelt blevet mere bevidste om deres rettigheder og hvordan deres persondata bruges. Det stiller større krav til alle os der bruger, leverer og offentliggør billeder end for bare få år siden, om at respektere de afbildedes privatliv. Hos Johnér værdsætter vi vores modeller højt, og derfor er det i vores interesse at hjælpe dem der publicerer med at kunne gøre det sikkert, selv om det drejer sig om såkaldt følsomme sammenhænge.
Hvis det er nødvendigt kan vi hjælpe dig med at få en tilladelse til netop din publikation
Det er sjældent nødvendigt men hvis du er bekymret for at en bestemt publikation kan være følsom, er vi en af de få billedleverandører der tilbyder at kontakte de pågældende modeller og bede dem om at godkende netop din publikation. Vi sørger så for at finde og kontakte modellen direkte eller beder den fotograf, der har taget billedet om at kontakte os. Hvis modellen siger nej kan vi også producere og foreslå et alternativt billede med en anden model. Da det er en tidskrævende proces at få denne form for godkendelse er det noget vi opkræver et mindre gebyr for, kontakt os for mere information og et omkostningsoverslag.
Vi er glade for at kunne hjælpe dig, så kontakt os, hvis du vil vide mere
eller rådgive om din publikation!
Du kan også finde gode råd i det danske journalistforbunds guide om presseetik, som du kan finde her: Presseetiske regler